💕 Nenechte si uniknout 10% slevu při nákupu nad 1000 Kč (Kód MILJU10) a 20% slevu při nákupu nad 2000 Kč (Kód MILJU20) 🎁

36 otázek pro vzájemné sblížení a upevnění vztahu

Už jste slyšeli o 36 otázkách, jejichž zodpovězení vám pomůže k tomu se zamilovat? Jedná se o 3 sady otázek, které postupně gradují v intimitě. Jejich zodpovězením odhalujeme druhému něco hlubokého ze sebe sama a zároveň se druhý člověk otevírá nám.

Já se s těmito otázkami setkala už před pár let a “hráli” jsme je tenkrát ve třech jako legraci. Dopadlo to tak, že jeden kamarád poté několik dní nemluvil a s druhým jsme manželé. Myslím, že by se to stalo i bez otázek, ale musím říci, že na tom něco je. Není to o tom, že by byly nějak kouzelné.Prostě jsou intimní. A hluboké. A láska se vytváří právě budováním intimity a odhalováním sebe sama. Proto mám ty otázky ráda.

Teď jsem si na ně vzpomněla v rámci práce do experimentální psychologie (dokončuji studium psychologie a moje hlavní téma v rámci dizertace jsou právě partnerské vztahy).

Měli jsme provést experiment a tak jsme se společně se Zuzanou Rozhanzlovou a Luckou Mannheimovou rozhodly replikovat studii z 90. let, která zkoumala mezilidskou blízkost. Právě v této studii otázky vznikly. V původní studii vzal profesor Aron 2 skupiny dvojic, které se neznaly. Každá dvojice měla za úkol během 30 minut odpovídat na otázky s cílem se sblížit. Jedna skupina dvojic měla zodpovědět klasické otázky – např. “Kdy jsi byl naposledy v zoo?” Druhá skupina s podmínkou blízkosti měla otázky více do hloubky – například “Jaký máš vztah se svou mámou?” “Kdy jsi naposledy plakal?” atd.

V původním experimentu hodnotily lidé s podmínkou blízkosti výrazně více, že se s druhým člověkem sblížili. Při srovnání výsledků s původním experimentem, nám to vyšlo překvapivě skoro stejně, i když jsme měly mnohem méně párů:

Průměr hodnocení u lidí, co neměli tzv. “deep talk” byl 2,34. Což je velký rozdíl.

Chcete se s vaším partnerem/partnerkou více sblížit? Udělejte si hezký večer a zodpovězte si 36 otázek. Pokud jste sami, doporučuji na další rande tyhle otázky vzít a udělat si z toho hru. Mnohem rychleji váš vztah posunete dál (buď hned zjistíte, že to není ono nebo se údajně rychleji zamilujete :)).

Tenhle experiment ukazuje, že láska není jen něco, co se stane lusknutím prstů. Láska se vytváří, vzniká postupně. Sebeodhalení a sdílení jsou jedny ze základních ingrediencí pro lásku. Nezapomeňte tyhle ingredience přidávat do vztahu neustále.

PS: Někde se dočtete, že se pak máte s partnerem ještě dívat aspoň minutu do očí. My jsme to do našeho experimentu nezahrnuli, ale můžete to zkusit.

PS2: Knížka Milju Proč tě miluju také vychází z psychologických teorií a otázky v ní jsou položené tak, abyste si s tím druhým mohli povídat, vzpomínat na to hezké a sblížit se tak ????

Dejte mi pak vědět, jak to dopadlo ????

Náš český překlad anglické verze:

SET I

  1. Kdybyste si mohli vybrat kohokoliv na světě, koho byste pozvali na večeři?
  2. Chtěl/a byste být slavný? Jak?
  3. Stává se vám, že než zvednete telefon a někomu zavoláte, vyzkoušíte si předtím to, co řeknete? Proč?
  4. Jak si představujete “perfektní den”?
  5. Kdy jste si naposled sám zpíval/a? Nebo kdy jste pro někoho zpíval/a?
  6. Kdybyste mohl/a žít do 90 let, a posledních 60 let byste si mohl/a zachovat tělo nebo mysl třicetiletého člověka, co byste si vybral/a?
  7. Máte tajné tušení, jakým způsobem jednou zemřete?
  8. Vyjmenujte tři věci, které si myslíte, že máte se svým partnerem společné.
  9. Za co jste v životě nejvíc vděčný/vděčná?
  10. Kdybyste mohl/a změnit něco na své výchově, co by to bylo?
  11. Během čtyř minut převyprávějte vašemu partnerovi váš životní příběh a použijte co nejvíce detailů.
  12. Kdybyste se mohl/a zítra probudit a získat jednu schopnost nebo kvalitu, která by to byla?

SET II

  1. Kdybyste se mohl/a zeptat křišťálové koule na vás, váš život, vaši budoucnost, nebo na cokoliv, co vás zajímá, na co byste se zeptal/a?
  2. Existuje něco, co byste rád dělal/a a sníte o tom už dlouhou dobu? Proč jste s tím ještě nezačal/a?
  3. Co považujete za největší úspěch vašeho života?
  4. Čeho si na přátelství ceníte nejvíce?
  5. Jaká je vaše nejcennější vzpomínka?
  6. Jaká je vaše nejhorší vzpomínka?
  7. Kdybyste věděl/a, že do roka zemřete náhlou smrtí, změnil/a byste na svém životě něco? Proč?
  8. Co pro vás znamená přátelství?
  9. Jakou roli hraje ve vašem životě láska?
  10. Střídavě s partnerem vyjmenujte, co považujete za pozitivní na vašem partnerovi. Uveďte pět příkladů.
  11. Jak drží při sobě vaše rodina? Cítíte, že vaše dětství bylo šťastnější, než dětství ostatních lidí?
  12.  Jaký máte vztah se svou matkou?

SET III

  1. Řekněte tři pravdivé věci o vás a vašem partnerovi. Například: “Oba dva teď sedíme v pokoji a cítíme se…”
  2. Dokončete větu: “ Přál/a bych si, abych měl/a někoho, s kým můžu sdílet…”
  3. Kdybyste měli být s vaším partnerem přátele, řekněte, kterou věc by o vás měl vědět.
  4. Řekněte, co se vám na vašem partnerovi líbí. V tomto případě buďte hodně otevření a upřímní, řekněte i věc, kterou byste normálně neřekli člověku, kterého jste právě potkali.
  5. Podělte se se svým partnerem o nějakou trapnou příhodu z vašeho života.
  6. Kdy jste naposledy plakal/a před cizí osobou? Nebo sám/a?
  7. Řekněte vašemu partnerovi, co se vám na něm líbí už teď.
  8. Které téma je podle vás natolik vážné, že se o něm nehodí ani žertovat?
  9. Kdybyste měl/a dnes v noci zemřít a neměl/a byste možnost s nikým komunikovat, čeho byste litoval/a nejvíc, že jste někomu neřekl/a? A proč jste to ještě neřekl/a?
  10. Váš dům najednou začne hořet. Potom, co zachráníte vaše blízké a domácí mazlíčky, máte možnost zachránit ještě jednu jedinou věc. Která věc by to byla?
  11. Ze všech lidí ve vaší rodině, smrt které osoby by vás rozrušila nejvíc? Proč?
  12. Podělte se se svým partnerem o osobní problém a zeptejte se ho na to, jak by situaci řešil on nebo ona. Poproste partnera, aby vám nastavil zrcadlo a řekl vám, jak podle něj tento problém zvládáte.

Zdroje:

Aron, A., Melinat, E., Aron, E. N., Vallone, R. D., & Bator, R. J. (1997). The experimental generation of interpersonal closeness: A procedure and some preliminary findings. Personality And Social Psychology Bulletin23(4), 363-377. doi:10.1177/0146167297234003