🌞Máme dovolenou. Všechny vaše objednávky budou odeslané od 22.3. Děkujeme za pochopení❤️

Mapy lásky – První z pilířů spokojeného partnerství

Čím to, že má někdo skutečně naplňující vztah a někdo je na pokraji rozchodu? Přestože nikdo z nás nemá zaručený návod, v Americe už přes 40 let působí John Gottman, který je považován za odborníka na vztahy. Zajímavé je, že po pěti minutách ve společnosti partnerů dokáže až s 91% přesností říct, zda spolu páry vydrží, nebo ne. Aby se jeho poznatky dostaly k co nejvíce lidem, sepsal je do knihy 7 principů spokojeného manželství. My si dnes představíme první z nich.

Princip první by se dal shrnout do věty: Poznejte svého partnera. Čím víc, tím líp.

Gottman vypozoroval, že dlouhodobě spokojené páry mají velkou část mozkových kapacit vyhrazenou pro informace o partnerovi. Kapacity tak zabírají drobnosti o životě, cílech, radostech i trápeních. Z toho důvodu Gottman ve své knize první princip nazývá Mapy lásky.

Jak princip ve vztahu uplatnit? Můžete začít zlehka. Třeba tak, že začnete nenápadně zjišťovat více informací o partnerovi. Můžete například vyzvídat:

  • Jakou kapelu a filmy má nejraději?
  • Čeho se bojí?
  • Čeho chce dosáhnout a co je jeho sen?
  • Kteří kolegové v práci ho dokáží nazlobit a se kterými je zadobře?

Nejdůležitější je se doopravdy zajímat. Se zájmem, který vychází z našeho srdce, se dostaví další otázky a ten druhý se jistojistě rád rozpovídá. Pokud ne, mohlo by pomoct několik her, které jsem pro vás připravila na mém blogu Recept na vztahy.

Na blogu si můžete zdarma stáhnout pracovní sešit, kde vás krok po kroku provedu poznávacím procesem vašeho partnera/partnerky. My si s manželem dělali cvičení také. Šli jsme na rande, a prostě jsme se o sobě dozvěděli víc. Jen dopředu říkám, že je třeba drobná příprava. Však uvidíte sami. Článek, o kterém mluvím, je k nalezení zde.

Další variantou je spojit příjemné s užitečným a věnovat svému partnerovi nebo partnerce dárek v podobě knížečky, která vás poznáváním provede. Navíc vám zůstane jako vzpomínka do dalších let. Knížky nesou název Nejlepšímu muži a Mé milované ženě.

Knihy nejsou jen prázdné papíry s pěkným obalem. Naopak. Najdete v nich otázky, které vám pomohou rozepsat se o kvalitách vaší drahé polovičky. Můžete se zamyslet, čeho si navzájem vážíte. Co vás na druhém zaujalo? Některé kapitoly můžete nechat i nevyplněné a zamyslet se nad nimi společně. A do knih můžete také lepit a malovat.

Možností je několik. Hlavně začít. ????

Držím vám palce, abyste s vaším partnerem nebo partnerkou utužili vztahy.

S láskou,

Vendi z blogu Recept na vztahy

 

 

O autorce

Vendi už nějaký ten pátek hledá, jaký je recept na spokojený vztah. Šokuje jí totiž vysoká míra rozvodovosti. Na jejím blogu a YouTube kanále najdete praktické 3 týdenní výzvy pro zlepšení vztahu, myšlenky, doporučení na rande i dárky a rozhovory se zajímavými osobnostmi, které mají na téma vztahů co říct.