💕 Nenechte si uniknout 10% slevu při nákupu nad 1000 Kč (Kód MILJU10) a 20% slevu při nákupu nad 2000 Kč (Kód MILJU20) 🎁

Jak ve společné domácí izolaci obohatit vztah(y)

Současná epidemie nás může naučit hodně o sobě a především o tom, jak fungovat v blízkých vztazích. Nastala zcela nová situace, kdy jsou tisíce lidí najednou zavření spolu doma téměř 24/7. Nemáme moc možností externí zábavy, a tak jsme nuceni najednou více komunikovat a učit se, jak být spolu. 

Ve výzkumné studii o lidském štěstí, která probíhá více než 80 let, došli vědci k tomu, že kvalitní vztahy dokážou významně chránit zdraví člověka. Podle nich dokonce i více než genetická výbava (Waldinger, 2017).

Jak tedy společně trávit tolik času, abychom svůj vztah prohloubili a nelezli si na nervy? Sepsala jsem pro vás tipy, které vám můžou okořenit nejeden den. Některé z nich mám vyzkoušené, na další se teprve chystám. Jak tak nad nimi přemýšlím, tak se těším, že budeme spolu v úzkém kruhu rodinném. Bez rozptylování. Bez lákadel zábavního průmyslu, ven z kolečka práce-rozptýlení-únava.

  1. Předčítejte si navzájem knížku.

Jeden nahlas čte, druhý (další) uvelebení v pelíšku poslouchají. Pokud najdete dobrou knížku, máte postaráno o řadu napínavých a krásných chvil. Já mám na tomhle společném čtení nejradši beletrii. Pokud čtete s partnerem, doporučuji knihu Projekt manželka. Pro širší rodinný kruh může být třeba Jsou světla, která nevidíme, Vejce a Já, 100 letý stařík atd. S kámoškou by mě bavila číst knížka Muž s vůní kávy, žena s příchutí skořice :). Volba knih je individuální.

2. Povídejte si do hloubky.

Skvělým návodem je – 36 otázek vedoucích k lásce. Díky otázkám poznáte toho druhého ještě lépe a otevře se vám spousta témat k povídání. A třeba se do sebe znovu zamilujete

3. Zahrajte si hru “Na přání”

Pravidla jsou jednoduchá. Určíte si čas (ze začátku si dejte max 2 hodiny), kdy jeden dělá všechno pro toho druhého. Bez poznámek, bez kritiky, prostě přijme jeho přání snaží se to splnit. Pak se role prohodí. Je to skvělé cvičení na dávání a přijímání. Máte v něm plnou pozornost a tím prohlubujete váš vztah.

4. Dělejte společné masáže

Může fungovat i pokud máte u sebe děti. Jeden člen rodiny si lehne na zem a ostatní ho opečovávají a masírují.

5. Zazpívejte si karaoke

Pusťte si na Youtube písničky v karaoke verzi (nebo na Spotify + program na lyrics) a zpívejte! Uvidíte, že doma je to ještě lepší než v karaoke baru.

6. Zahrajte si společenskou hru

Dostihy a sázky jsou na dlouhé dny doma nejlepší :). Moje nejoblíbenější je hra Dixit, dále doporučuju Osadníky z katanu nebo Krycí jména. Pokud jste jen ve dvou, tak zkuste Scrabble nebo piškvorky.

7. Zatancujte si doma

Jak se zpívá v jedné písničce “kde není muzika, tam život naříká..”. Naplňte váš byt/dům hudbou a zkuste si zatančit. Zpočátku to možná bude zvláštní (pokud na to nejste zvyklí) a budete třeba jen dva, ale zjistíte, že to je uvolňující a že jste si najednou blíž.

8. Odpočiňte si od sebe

I když o svůj vztah pečujete a respektujete se, je logické, že vám po delší době strávené spolu můžou ti další lidé lézt na nervy. Proto se i v izolaci snažte mít každý svůj prostor. Pokud přes den pracujete z domu, buďte třeba každý v jiném pokoji, běžte sami na procházku, někde se zašijte, ať se na sebe můžete pořád těšit.

PS: Je tu ještě bod 9 a 10, ale ty už nejsou pro každého:

9. Nacvičte divadlo

Tohle jsem ještě nezkoušela, ale doufám, že moje rodina bude pro :). Pokud máte hodně času, zkuste si zahrát divadelní hru. Je to prima aktivita, do které zapojíte i děti školního věku. Vytiskněte si scénář vaší oblíbené divadelní hry, rozdělte si role a hrajte! 

Pokud jste jen dva, najděte si úryvek scénáře nějakého filmu a zahrajte dvě postavy.

10. Vyzkoušejte vědomé milování

Dejte si na sex několik hodin času a jen se hlaďte, hýčkejte, mazlete. Uvidíte, kam až se dostanete.