💕 Nenechte si uniknout 10% slevu při nákupu nad 1000 Kč (Kód MILJU10) a 20% slevu při nákupu nad 2000 Kč (Kód MILJU20) 🎁

5 tipů, jak si užít Vánoce se svými blízkými

Stává se vám, že se o Vánocích více hádáte? Najedou je potřeba s partnerem nebo partnerkou řešit více věcí, na kterých se shodnout jako je vánoční rozpočet, koho pozveme, jak Vánoce připravíme. K běžným činnostem přibývá ještě více úkolů a my se můžeme v tomto svátečním čase cítit zahlcení a ve stresu namísto toho, abychom prožívali klid a pohodu. A to se může projevit také nepohodou ve vztazích s našimi nejbližšími. Co s tím? Sepsala jsem pro vás 5 tipů na to, jak si užít Vánoce s našimi nejbližšími v klidu a harmonii.

  1. Neberte Vánoce moc vážně- není nutné mít Vánoce dokonalé, všechno uklizené, plnou lednici i sklep, nádhernou výzdobu a pro každého kupu dárků. Pokud jsme už ze všech příprav unavení. Důležitější je, abychom se my a všichni kolem nás cítili dobře, než aby to kolem nás vypadalo dobře. 
  2. Zapojte do organizace všechny členy rodiny-  pokud nutně potřebujeme, abychom měli krásnou výzdobu, uklizeno, napečeno a vše krásně zabaleno, tak zapojte do organizace vánočních svátků všechny, kteří s vámi slaví. Svolejte vánoční poradu, sepište seznam úkolů a rozdělte si, kdo je za co zodpovědný.  Více vás to jako rodinu spojí, budete to dělat společně a o tom to je :). 
  3. Nastavte si dopředu očekávání - když už budete mít svolanou vánoční rodinnou poradu, tak si na ní také nastavte správná očekávání ohledně toho, co si každý přeje na Vánoce prožít, co je důležité pro každého člena. Pro někoho to může být koukání na pohádky, pro jiného výlet do přírody a nebo třeba skvělá večeře. Nám funguje se domluvit na tom, co si každý z nás přeje o Vánocích dělat a pak jsme všichni spolu a děláme aktivity, které každý z nás chtěl. Nezapomeňte do plánování aktivit zahrnout i ty nejmenší děti, hned jak umí mluvit, mohou si vybrat, co by si přály :). 
  4. Slavte každý den už od 1.12- pro mě je nejzábavnější část Vánoc těšení se na ně a myslím si, že pro naše děti taky. Proto mě baví celý prosinec. Užíváme si vánoční trhy, pečení cukroví a vyrábění dekorací. Jeden způsob, jak začlenit těšení se na Vánoce už od 1.12 je kreativní adventní kalendář. My máme látkového andílka a každý den tam dětem schováme překvapení. Letos taky lístečky s každodenní aktivitou pro těšení se na Vánoce. Např. vyrábění sněhových vloček, příprava těsta na linecké, zdobení perníčků, výběr stromku, zdobení stromečku, poslání pohledu kamarádům atd. Pokud nemáte malé děti, tak si můžete takový kalendář udělat třeba i s partnerem/partnerkou a každý den si vytáhnout jeden lístek s tím, co podniknete :). Fantazii už nechám na vás. 
  5. Odpusťte - jste na někoho naštvaní? Ublížil vám někdo? Zlobíte se na sebe? Zkuste to pustit. Vím, že se to snadněji řekne než udělá, ale Vánoce jsou ideální čas pro odpuštění. Nakonec pocity zášti škodí stejně vám nejvíc. Takže pokud máte ve svém okolí někoho, ke komu cítíte vztek, zavřete si oči, nadechněte se a představujte si, jak vám hněv z těla odchází pryč a jak ho pouštíte. Když se vám to povede, tak si dáte ten nejhezčí vánoční dárek :). 

Přeji vám krásné Vánoce, především prožité v lásce. A pokud ještě hledáte kreativní vánoční dárky pro vaše blízké, tak na Milju najdete knížečky k vyplnění pro všechny členy rodiny, i pro kamarádky a nově taky sami pro sebe :).